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Telehealth  
Frequently Asked Questions 

 

Q: What is telehealth? 

A: California law defines telehealth as a mode of delivering health care services and public health via 
information and communication technologies to facilitate the diagnosis, consultation, treatment, 
education, care management, and self-management of a patient’s health care while the patient is at 
the originating site and health care provider is at the distant site. – see California Business and 
Professions Code § 2290.5 

 

Q: Can a licensee of the Board of Behavioral Sciences provide telehealth services to a client located 
in another state? 

A: It depends. Per California Code of Regulations § 1815.5(e), a licensee or registrant of this state may 
provide telehealth services to a client located in another jurisdiction only if the California licensee or 
registrant meets the requirements to lawfully provide services in that jurisdiction, and delivery of 
services via telehealth is allowed by that jurisdiction.  It is the licensee’s or registrant’s responsibility 
to check with the other jurisdiction to determine if they can provide telehealth services in that state.   

 

Q: Can a California licensee while out-of-state provide telehealth services to a client located in 
California? 

A: Yes.  Assuming the case is appropriate for telehealth, the licensee can provide telehealth services if 
their license is current and active, and the licensee follows the regulations outlined in California Code 
of Regulations, Title 16, § 1815.5.   

In addition, a California associate whose registration number is current and active can continue to 
practice with clients located in California while the associate is out-of-state if the supervisor permits 
it.      

 

 

 

https://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?lawCode=BPC&sectionNum=2290.5
https://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?lawCode=BPC&sectionNum=2290.5
https://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?lawCode=BPC&sectionNum=2290.5
https://govt.westlaw.com/calregs/Document/I586A000922974EA6A84F0657D0FC3563?viewType=FullText&originationContext=documenttoc&transitionType=CategoryPageItem&contextData=(sc.Default)
https://govt.westlaw.com/calregs/Document/I00E4B2134C8211EC89E5000D3A7C4BC3?viewType=FullText&originationContext=documenttoc&transitionType=CategoryPageItem&contextData=(sc.Default)
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Q: Are out-of-state licensed clinicians allowed to provide telehealth services to pre-existing clients 
who are moving to or visiting California? 

A: California regulations require an individual to have a current and active California license to 
provide marriage and family therapy, educational psychology, clinical social work, and professional 
clinical counseling services to clients located in California. However, out-of-state clinicians with a pre-
existing client may seek to obtain a 30-day waiver from the California Emergency Medical Services 
Authority to temporarily continue to provide care to that client remotely via telehealth.  Pre-Existing 
MHP Authorization Form (ca.gov)     

 

Q: Are there any guidelines for initiating telehealth services with a client?  

A: Yes.  When initiating telehealth services, a licensee or registrant shall do the following:  

1) Obtain informed consent from the client consistent with 2290.5 of the Code. 
2) Inform the client of the potential risks and limitations of receiving treatment via telehealth. 
3) Provide the client with his or her license or registration number and the type of license or 

registration. 
4) Document reasonable efforts made to ascertain the contact information of relevant resources, 

including emergency services, in the patient’s geographic area.    
 

Q: Is there anything that needs to be done each time I provide telehealth services to my client?  
 
A: Yes.  Each time a licensee or registrant provides services via telehealth, they shall do the following: 
  
1) Verbally obtain from the client and document the client’s full name and address of present     

location, at the beginning of each telehealth session. 
2) Assess whether the client is appropriate for telehealth, including, but not limited to, consideration 

of the client’s psychosocial situation. 
3) Utilize industry best practices for telehealth to ensure both client confidentiality and the security 

of the communication medium.   
 

 
 
 

https://emsa.ca.gov/wp-content/uploads/sites/71/2020/10/PreexistingMHPAuthorizationForm_10.19.20.pdf
https://emsa.ca.gov/wp-content/uploads/sites/71/2020/10/PreexistingMHPAuthorizationForm_10.19.20.pdf
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